Какво е жълти стотинки

Уважаеми родители,

 Сдружение “Клуб МСН” и ИК “Жануа’98”
стартират акция с благотворителна цел “Жълти стотинки

Участници в нея са децата. Те са тези, които дават и те са тези, които получават. И понеже става дума за детска инициатива, то и нейните цели и механизъм са съвсем ясни и разбираеми.

Всяко дете събира у дома си през цялата година дребни жълти монети и – с разрешение на родителите си – ги предава еднократно за купуване на играчки за децата в болници и за обзавеждане на детски болнични стаи.

Най-големият дар в акция “Жълти стотинки” е самото участие. То в никакъв случай не е задължително, но пък и не изисква големи възможности, за да се изпълни. Когато в продължение на един месец се предават събраните стотинки, съдържанието на пликчето, което носи всяко дете, не се проверява и не се показва. Дори да съдържа само една единствена монета, вашето дете е изпълнило благородната си мисия.

Ние, инициаторите на тази акция, поемаме ангажимент да му покажем при кои болни деца са отишли стотинките.

А вас, родителите, каним още днес да започнете подготовката:

Помогнете на вашето дете да изработи от картон една касичка – къщичка, кутийка или просто пликче. Разкажете му – ако е малко – приказката за болното дете,което е изпратено в болница, защото една лоша болест го е навестила. Всеки път, когато едно непознато другарче си помисли за него, болката, която го измъчва, намалява. Поканете вашето дете да пуска по една жълта стотинка в касичката си всеки път, когато си помисли за това дете. Но му обяснете добре – монетата трябва да е само жълта, защото това е голямата тайна между всички деца и болното дете! Един ден, когато всички пликчета и къщички се съберат на изложба в училище и оттам ги покажат на тяхното другарче, то ще разбере колко много приятели има и че всички те са му пожелали да не го боли и да оздравее по-бързо. А с многото стотинки, болницата ще му купи телевизор, играчки и боички, за да не му е мъчно, че не може да излиза да играе.

Децата обичат приказки за красиви и благородни рицари и принцеси. Позволете на вашето дете да участва в една такава приказка и да бъде самото то благородният рицар или красивата принцеса. Вместо с пластмасови саби или скъпи кукли, дайте му възможност да извърши истински подвиг със жълтите си стотинки.

Не пускайте в кутийката монети вместо него. Ако ви тежат в джоба или ги намерите на пода, когато почиствате, поставете ги на такова място, че детето да ги види. Ако пожелае да си купи с тях сладолед – непременно му купете сладолед! Но му кажете, че следващия път би могло да пусне една от монетите в касичката. За болното дете.

Никога не пропускайте да го похвалите, когато видите, че се грижи за своята касичка. Покажете му, че се гордеете с него и така ще го накарате да повярва,че е способно да извърши значими дела. Бъдете сигурни, че то ще спре да се глези и капризничи, защото ще разбере – вие сте му отредили място в света на големите разумни и отговорни хора.

Ако детето ви е по-голямо, обяснете му силата на малкия жест и стойността на дребната стотинка. Утре то ще бъде поканено да направи подобен жест за своя квартал, град, страна или дори за спасяване на планетата. Научете го как обединението в името на една благородна кауза може да промени собствения му живот. Това ще бъде един полезен урок по гражданска отговорност, за който участието в акция “Жълти стотинки” би могло да стане първият нагледен пример.

Ние, инициаторите на тази идея, също сме родители. Нашите деца вече се грижат за своите пликчета или кутийки, защото малко по-рано научиха за предназначението им. Ентусиазмът им ни учудва всеки ден. Ако знаете как се гордеят с тази своя нова дейност! А ние се радваме, че сме им дали нещо много голямо – вярата в собствената им значимост и способността да бъдат съпричастни с чуждата болка. Това ни е струвало само няколко жълти монети!

Утре всяко едно дете може да стане “болното дете”. Още отсега обаче то ще знае, че неговите връстници – със своята обич и щедрост – ще му помогнат да оздравее по-бързо.

Не допускаме,че е възможно някой да остане безразличен или да злоупотреби с тази детска вяра. За да не се случи това, с поредица от материали ще ви покажем как протича акция “Жълти стотинки”. Приканваме всички деца да ни разкажат за своите касички, за да публикуваме на страниците на вестника техните мисли и желания.

Не забравяйте,че през цялото време касичките ще бъдат във вашия дом и под ваш контрол. Когато поканим децата да ги предадат, вие вече ще имате богата информация за организацията по събиране, предаване и оползотворяване на средствата.Разчитаме на любезното съдействие на училището и на медиите, за да ви накараме да подкрепите тази акция. Ако успеем – ще разрешите на вашето дете да предаде събраните стотинки. Ако не – те ще останат при него до следващата година, когато се надяваме да сме ви убедили.

В следващите броеве на “Водолей” ще ви информираме за нашата конкретна организация – под патронажа на коя политическа личност ще се проведе акцията, коя ще бъде банката, която ще стои зад нея. Мястото на Министерството на образованието и кое ще е пилотното училище, кои медии ще привлечем за тази хуманна и така необходима кауза. Къде ще бъдат насочени събраните “жълти стотинки” и много други подробности.

ИК “ЖАНУА’98”, Сдружение “Клуб МСН”, в-к “НОВИНАР”