За малките монети и за големите дела

Писмо от Париж, 11/01/2016

На 7 ми януари 2016 год. във Франция стартира поредната Акция ‘’Жълти монети’’. Една традиция с 26 годишна история. Един чудесен повод да посетя българския сайт www.stotinkite.com. И да изпитам гордост от това, което виждам на този сайт за историята на българската Акция ‘’Жълти стотинки’’.
Спомних си началото. Преди 8 години това беше само една идея, споделена в разговор между две приятелки. На чаша чай. Събирането на жълти монети в моя дом вече беше познато и с много вълнение и ентусиазъм разказах как се провежда тази акция във Франция. А защо не в България ? И отговорът дойде без колебание. Замислихме го така – обръщението към хората да бъде простичко, ясно, разбираемо за малки и големи, емоционално и оцветено в най-красивите цветове- тези на щедростта, милосърдието и човешката доброта. Написах статията ‘’Какво е Жълти стотинки’’, която в-к Новинар публикува, а Г-жа Ж. Иванова, Управител на ИК ‘’Жануа’98’’ , популяризира. И чудото започна своя земен път.
Възхищавам се на хората, тези първите, които са повярвали и прегърнали идеята и са й вдъхнали живот. Аплодирам всички деца и ученици, участвали в акцията, чиито имена заслужено са публикувани на сайта. Те са най-голямото богатство на Акцията! Горда съм, когато виждам колко български фирми, училища, детски заведения, издателски къщи, търговски вериги, банки и културни институции са подкрепили инициативата и са допринесли за реализиране на нейните проекти.
А те наистина са впечатляващи! Животоподдържаща апаратура, кувьоз, реанимационни маси за новородени бебета, ехографи, инхалатори, монитор за кислородна сатурация за недоносени бебета и друга апаратура за специализирани детски болници и отделения по детски болести, детска фитнес площадка, изграждане на кътове за игра и подобряване на условията в болничните стаи за деца с продължителен престой. Благодаря на тези хора за търпението, усилието, енергията и упоритостта, с които вършат своята работа. Те правят така, че с малките жълти стотинки да се помогне и дори да се спаси човешки живот!
Благодаря на всички тези хора затова, че възродиха вярата! Много пъти българите са били лъгани и започнаха да губят добродетелите си. Акция ‘’Жълти стотинки’’ събуди най-голямата добродетел – Дарителството, за да победи грозния егоизъм и безразличието, които искаха да се настанят в българската душа и да я погубят. С богат снимков и видео материал на сайта организаторите възродиха доверието. Информацията е достъпна за всички, видно е събирането на средствата по години, по градове и реализираните проекти. Не може да има недоверие при толкова открито поведение и толкова детски усмивки.
Ако още не сте го направили, присъединете се и вие! Всички Заедно ще направим чудото възможно- с жълтите стотинки да изградим един по-добър свят за нас и нашите деца – света на истинските стойности ! Където малките монети наистина се превръщат в Големи дела.

Полина Маркова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>